Korea nagyhatású filmkészítőinek egyikét mutatja be, hogy a közönség átfogó képet kapjon az egyes alkotókról. 2021-ben Youn Yuh-jung munkásságával foglalkozik.

Az első Oscar-díjjal jutalmazott koreai színművész, Youn Yuh-jung áprilisban történelmet írt, amikor Lee Isaac Chung Minari – A családom története című filmjében nyújtott alakításáért átvehette a legjobb női mellékszereplőnek járó díjat.

Ahogyan karaktere, Soon-ja, úgy Youn is világszerte meghódította a nézők szívét kecsességével, tehetségével, a rivaldafényben mutatott könnyedségével és önfeledt humorával. Amióta a Minari tavaly bemutatkozott a Sundance Filmfesztiválon, ahol elnyerte a nagydíjat, a filmet övező felhajtás középpontjában Youn áll. A Minari egy klasszikus amerikai álom történetét meséli el egy fiatal koreai pár és gyermekeik szemszögéből, akik az 1980-as években Arkansasba költöznek, hogy beindítsanak egy farmot.

Az állhatatosan bájos, ugyanakkor szellemes alakítása miatt az amerikai sajtó revelációnak nevezte a színésznőt. Habár sok külföldi néző először látta díjnyertes filmben, Youn évtizedek óta a koreai filmes világ meghatározó alakja.

A cseléd c. (2010) film, amely Kim Ki-young 1960-as alkotásának remake-je, Youn első, merész filmes alakítására épül, és az év legsikeresebb alkotása lett. Ez a szerep hozta meg Youn számára az első jelentős elismeréseket, többek között a legjobb színésznőnek járó díjat a Sitges Nemzetközi Fantasztikus Filmfesztiválon (Katalónia, Spanyolország), a legjobb színésznő díját a Blue Dragon Film Awards-on és a legjobb új színésznő díját a Grand Bell Awards-on.

Legutóbbi munkái közé tartozik A mázlista producer (Lucky Chan-sil, 2019) című nagy sikerű indie film és a tavalyi A szalmaszálért marakodók (Beasts Clawing at Straws) című alkotás, amelyben ismét együtt játszott A szobalány-beli partnerével, Jeon Do-yeon-nal, és szintén egy Soon-ja nevű karaktert alakított.

Mégis, Youn kapcsán az a Soon-ja a legemlékezetesebb, aki minari magokat ültet a folyómederben egy arkansasi erdőben, amely szereppel forgószélként söpört végig a nyugati díjszezonon. A kezdetektől fogva esélyesnek tűnt, és végül mintegy három tucat díjat nyert, köztük a Screen Actors Guild-en (SAG), ahol először jutalmaztak koreai színművészt, továbbá a Brit Filmakadémia (BAFTA) díjátadóján és a Film Independent Spirit Awards-on, majd ezt követően a 93. Oscar-díjátadón a legjobb női mellékszereplőnek járó díjat is bezsebelte.

Akárcsak a minari, a szívós koreai zöldség, amely sok helyen képes megteremni, Youn is minden kihívást átvészelt a karrierje során, és akármerre járt, mindig új gyökeret tudott ereszteni.